Άρθρα
Καθημερινοί, ανθρώπινοι, ασυνείδητοι, ψυχικοί μηχανισμοί

Η αδυναμία του ατόμου να ελέγξει την έκφραση των ορμών του και η κριτική που δέχεται από τις κοινωνικές επιταγές οδηγούν συχνά σε συμπτώματα άγχους στον άνθρωπο. Για να αποφύγει το άγχος το Εγώ αναπτύσσει διάφορους μηχανισμούς που βοηθούν στο να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ των τριών επιπέδων της προσωπικότητας. Οι μηχανισμοί αυτοί δρουν ασυνείδητα και έχουν σκοπό να προστατέψουν τον άνθρωπο από το άγχος και τις ενοχές για αυτό και λέγονται αμυντικοί μηχανισμοί. 

Απο την οικονομική κρίση στη ψυχολογική αποσταθεροποίηση

Έναν από τους βασικούς παράγοντες ψυχικής υγείας και σταθερότητας για τον άνθρωπο αποτελεί η αίσθηση ασφάλειας από την οποία διακατέχεται σε διάφορους τομείς της ζωής. Έτσι λοιπόν το άτομο, σε μια σχέση αλληλεπίδρασης , προσδοκά τον έλεγχο , που άλλοτε κερδίζει μέσω της αυτοπεποίθησης και άλλοτε από τις συνθήκες και τις περιστάσεις. Για παράδειγμα η αίσθηση σιγουριάς και ασφάλειας στην περίπτωση της σχέσης μας με το κράτος είναι κάτι που επιτυγχάνεται είτε μέσω της δικής μας συνέπειας προς τους νόμους είτε/και από την βεβαιότητα της απόλυτης εφαρμογής τους. Στον αντίποδα αυτής της διαδικασίας παρατηρούμε ότι ο άνθρωπος μπορεί να αντλεί τεράστια ποσά ανασφάλειας όταν ένας από τους δυο αυτούς πόλους δυσλειτουργεί.

Το σώμα μιλάει για αυτά που σωπαίνει η ψυχή. Ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις ψυχοσωματικές ασθένειες. Γεγονός αποτελεί ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητώντας τις παθολογικές αιτίες μιας ενόχλησης όπως πόνοι στο στήθος, ταχυπαλμίες ή ημικρανίες δεν καταφέρνουν να βρουν μια απάντηση στα πλαίσια της σωματικής υγείας. Έτσι λαμβάνουν απαντήσεις ότι η αιτία που μπορεί να προκαλεί τα συμπτώματά τους να κρύβεται σε ψυχολογικό επίπεδο. Και ενώ η ψυχική υγεία αρχίζει να γίνεται ολοένα και πιο κατανοητή και αποδεκτή συνεχίζει να εγείρει αμφιβολίες και ερωτηματικά όταν αυτή δεν περιορίζεται στη δημιουργία συναισθήματος και μόνο. Με άλλα λόγια είναι πολύ εύκολο κάποιος να κατανοεί ότι το συναίσθημα είναι αποτέλεσμα μιας ψυχικής διαδικασίας αλλά τα σωματικά συμπτώματα πως μπορούν να προκαλούνται από αυτή;

Είσαι μόνος-η την ημέρα την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου; Κανόνες επιβίωσης!

 

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει! Μην σας πιάνει θλίψη εάν δεν έχετε σχέση ή αν έχετε χωρίσει πρόσφατα. Μία μέρα είναι θα περάσει!

Όλοι οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν μοναξιά κάποια στιγμή της ζωής τους. Συχνά, αισθανόμαστε πιο έντονη τη μοναξιά σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους,  όπως γιορτές και ιδίως την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Όποιος και αν είναι ο λόγος που αισθάνεστε μόνοι την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσετε τη μοναξιά και να βρείτε την ψυχική ισορροπία σας. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες έξυπνες συμβουλές που αν τις ακολουθήσετε είναι στο χέρι σας πλέον να αλλάξετε διάθεση.

Κρίση πανικού, ευχή ή κατάρα;

Ολοένα και πιο συχνά ακούμε πια την έκφραση « έχω κρίση πανικού ». εξοικειωνόμαστε και κάποιες φορές ανακουφιζόμαστε παροδικά όταν καταλαβαίνουμε ότι αυτή η κατάσταση τρέλας δεν είναι αποκλειστικό μας βίωμα αλλά επιστρέφουμε στο Γολγοθά της καθημερινότητας με τα ίδια συμπτώματα και την ίδια δυσκολία στη λειτουργικότητα. Ο άνθρωπος λοιπόν που βιώνει πανικό με τη μορφή αυτή περιγράφει την κρίση ως μια αιφνίδια, αίσθηση κατακλυσμιαίου φόβου που παρουσιάζεται χωρίς προειδοποίηση και χωρίς προφανή λόγο.

Online Συμβουλευτική

skypeΑπομακρυσμένη υποστήριξη, Μιλήστε μαζί μας ζωντανά μέσω skype

Follow us Social

golamia-face Follow us on Facebook

golamia-googleplus Follow us on Google +

golamia-twitter Follow us on Twitter

youtube-icon Follow us on Youtube

Φόρμα Επικοινωνίας


Πληροφορίες

Διεύθυνση Αττικής: Ομήρου 2, Νέα Σμύρνη

 

Σταθερό:  21 0931 1032

Κινητό6976361788

Website: www.alexandrazografou.gr

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Επικοινωνία μέσω skype με το παρακάτω όνομα χρήστη

Skype: alexandrazografou

Find us Map

map-location-image-athens

All content and images shown are for info purposes only

Οι πληροφορίες που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.alexandrazwgrafou.gr έχουν μοναδικό σκοπό, την ενημέρωση ασθενών και ιατρών. Δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση πρόταση για οποιαδήποτε ιατρική πράξη (διαγνωστικά ή θεραπευτικά)...
Google+